TöitäKatso mitä olemme tehneet aiemmin

Mobiilisovelluksenostajan opas

Kirjoittanut: Henrik Salmela

Profiilikuva pilven päällä

Mobiilikäyttäjien määrä saavutti 4.61 miljardia vuonna 2016, ja mobiililaitteilla käytetystä ajasta 86 % kuluu mobiilisovellusten käyttämiseen. Mobiilisovellus on erinomainen tapa kasvattaa liikevaihtoa tai sitouttaa asiakkaita.

Tässä kerättynä muutamia pointteja mobiilisovelluksen hankkimisesta.

Mihin tähtäät?

Varmista ensin, että sinulla on loppuun mietitty business case tai tavoite. Anna tavoitteen muokata sovellustasi. Mieti tarkasti, miten aiot palvella asiakkaitasi ja mitä ominaisuuksia siihen tarvitaan. Vaikka kaikkien ominaisuuksien lisääminen ensimmäiseen versioon kuulostaakin houkuttelevalta, älä ota käyttöön kuin ydintoimintoja varten tarkoitetut ominaisuudet. 40 hajanaisen ominaisuuden lisäämisen sijaan valitset vain ne tärkeimmät.

Uusien ominaisuuksien lisääminen tuleviin versioihin on kannattavampaa. Tällöin tarjoat sovellukselle alati kehittyvän palvelun ja suunnitelman.

Realistinen aikataulu

Aseta realistinen deadline yhdessä ohjelmoijan kanssa. Esi- ja jälkityövaiheet voivat kestää kauemmin kuin suunnittelit. Julkaiseminen testikäyttäjille saattaa kestää viikkoja. Pelkästään palautteen kerääminen testikäyttäjiltä kestää kauemmin kuin helposti kuvittelisi.

Älä laiminlyö markkinointitarpeita. Kun ensimmäiset käyttäjät ovat antaneet palautteensa sisältäen korjaus- tai muutosehdotuksensa, arvioidaan markkinointistrategiaa uudestaan. Muutosten jälkeen strategian tulisi olla siinä kunnossa, että se voidaan siirtää käytäntöön.

Testaa

Mobiilisovelluksesi testaus on erityisen tärkeää. Käyttäjillä testaus on paras tapa saada nopeaa palautetta ja varmistaa, että kaikki toimii niin kuin pitäisi. Testaa kaikista tärkeimmät käyttöaiheet:

  • Toimiiko sovellus kaikilla laitteilla ja alustoilla
  • Tekeekö mobiilisovellus mitä halutaan
  • Onko mobiilisovellus käyttäjäystävällinen

Älä katso vain hintaa, vaan keskity laatuun

Tänä päivänä mobiilisovellusmarkkinoilla on kovempi kilpailu kuin koskaan aikaisemmin, samaan aikaan asiakkaat ovat entistä laatutietoisempia. Käyttäjät ovat vaativampia siitä mitä sovelluksia he tarvitsevat ja haluavat käyttää. Onnistunut julkaisu mobiilisovellukselle vaati painotusta enemmänkin laadullisiin ratkaisuihin.

Ammattilaisen neuvot budjetin hallintaan:

  • Cross-platform sovellukset ovat halvempia kehittää kuin mobiilisovelluksen valmistaminen kaikille alustoille natiivina.
  • Pidä budjetti joustavana. Mobiilisovelluksissa kyetään harvoin yleiseen hinnoitteluun. Jokainen sovellus on uniikki ja siksi budjettia on vaikea verrata toisiin mobiilisovelluksiin.
  • Säästä osa budjetista julkaisun jälkeiseen kehittämiseen. Karkeasti 20-30% koko kehitysbudjetista pitäisi sijoittaa ylläpitoon sekä päivityksiin, uusien laitteiden vaatimuksiin, käyttöjärjestelmän parannuksiin sekä muihin tarvittaviin päivityksiin.

Sinun ohjelmistokehittäjäsi

Ensimmäinen julkaisu on vasta alkua pitkään yhteiseen matkaan sovelluksesi kanssa. Joka neljäs käyttäjä, kuka lataa mobiilisovelluksesi käyttää sitä vain kerran eikä avaa sitä enää koskaan sen jälkeen. Siksi sovelluksen kehittäminen ja asiakkaiden sitouttaminen on äärimmäisen tärkeää. Kun uusi Android tai iOS versio julkaistaan, sinun tulee huolehtia, että ohjelmistosi toimii halutulla tavalla vielä tulevaisuudessakin.

Kysy myös itseltäsi:

  • Miten käyttäjät antavat palautetta mobiilisovelluksesta?
  • Kuka käsittelee käyttäjä palautetta?
  • Jos mobiilisovellus saa huonoja arvosteluja, kuka alkaa parantamaan tilannetta?

Yritä löytää kehittäjä, joka on kanssasi vuosia.