Nettisivujen ostajan opas– nettisivut yritykselle
Kirjoittanut: Essi Kivivuori
Oletko miettimässä uusien nettisivujen hankkimista tai vanhojen sivujen päivittämistä? Tiedätkö mistä aloittaa ja mitä edes ottaa huomioon? Sinulla saattaa olla mielessä monia kysymyksiä, etkä välttämättä löydä niihin selkeitä vastauksia.
Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon ostaessa/ suunnitellessa nettisivuja.
Nettisivujen päivittäminen vai uudet nettisivut?
Jos sinulla on jo olemassa olevat nettisivut on hyvä miettiä, että kannattaako nettisivut ainoastaan päivittää vai olisiko parempi vaihtoehto rakentaa sivut alusta asti uudelleen. Jos nettisivuja lähdetään päivittämään, on otettava huomioon miten vanhat sivut on rakennettu ja kuinka hyvin niiden päivittäminen on hallittavissa.
Usein kuitenkin halutaan, että nettisivut rakennetaan uudelle pohjalle hyödyntäen olemassa olevien sivujen sisältöä. Mikäli sama sisältö tulee uusille sivuille, on hyvä myös huomioida miten teksti on suunniteltu. Onko se suunniteltu hakukoneystävälliseksi, miten se on jaoteltu ja onko tarvetta lisätä tekstiä.
Nettisivujen hinta
Asiakkaan ensimmäinen kysymys on usein, “kuinka paljon nettisivut maksavat”. Nettisivujen hinnoittelu vaihtelee todella paljon. Usein suuremmissa yrityksissä hinnat ovat korkeammat. Hinta ei kuitenkaan takaa laatua. Voit hyvinkin saada pienemmällä hinnalla laadukkaammat nettisivut kuin maltailla maksavista sivuista.
Nettisivujen tarkkaa hintaa on usein mahdoton sanoa heti ensimmäisellä kerralla. Yleensä sinulle annetaan hinta-arvio siitä, mitä sivut tulisivat maksamaan. Jos osaat kuvailla tarkkaan sen mitä haluat sivuilla olevan ja miten sivuston osiot toimivat, sitä paremmin myyjä osaa kertoa paljon tarkemman hinta-arvion sinulle.
Nykyään nettisivujen hinnat ovat laskeneet huomattavasti siitä, mitä ne ovat aikaisemmin olleet. Monia uusia julkaisuteknologioita on kehitetty, sekä verkkojulkaisemisesta on tullut entistä helpompaa vaatien vähemmän teknistä osaamista.
Nettisivujen hinnat koostuvat muun muassa seuraavista asioista:
- Sisältö: Sisällön suunnittelu, kirjoittaminen ja lopulta muotoilu
- Ulkoasu: Yritykselle sopivan ulkoasun suunnittelu, sekä sen toteutus
- Laajuus: Kuinka paljon on sisältöä, sekä sivujen määrä
- Asiakasystävällisyys: Kuinka helppokäyttöinen sivusto on ja miten se toimii eri laitteilla
- Hakukonenäkyvyys, eli tehdäänkö sivustosta hakukoneystävällinen
- Ylläpito: Kuka hoitaa ylläpidon ja sivuston päivittämisen
Sisällönhallintajärjestelmä
Jos haluat itse suunnitella ja ylläpitää nettisivuja niin yksi hyvä vaihtoehto on luoda nettisivut WordPressiä käyttämällä. WordPressin käyttö on helppoa, sekä se on ylivoimainen markkinajohtaja. Youtubesta löydät tuhansia videoita siitä, miten asentaa ja käyttää kyseistä ohjelmistoa. WordPressin avulla voit ylläpitää ja päivittää sivujen sisältöä helposti ja nopeasti, etkä tarvitse siihen mitään erikoisosaamista.
WordPressissä on valmiiksi muutamia sivustoteemoja. Nämä teemat ilmaisia, mutta voit myös ostaa maksullisia ja kustomoida niistä juuri sinun näköiset. Teemojen avulla pystyt rakentamaan sivustoille haluamiisi kohtiin tekstikentät, kuvat ja vaikka yhteydenottolomakkeet tai painikkeet.
Nettisivujen ulkoasu ja responsiivisuus
Nettisivujen ulkoasu on ensimmäinen asia minkä sinun asiakkaasi tulee näkemään, joten panosta siihen jo heti alkumetreillä. Ulkoasun tyyleissä on monia eri näkemyksiä ja monia teemoja. Jos tavoitteena on omaperäiset, pikkutarkat ja juuri sinulle räätälöidyt sivut, saatat joutua maksamaan niistä hieman enemmän. Toinen vaihtoehto on kuitenkin käyttää ulkoasuja, joita myydään muutamalla kympillä ellei niitä anneta jopa ilmaiseksi. Halvat sivustot eivät kuitenkaan ole omaperäiset ja niitä saatettu myydä jo kymmenille.
Jos nettisivujen ulkoasussa on paljon yksityiskohtia, paljon painikkeita ja kaikkea muuta sälää, nettisivut saattavat olla asiakkaan näkökulmasta sekavat ja näin ollen saatat menettää asiakkaita jo pelkästään ulkoasun takia. Nettisivujen tulee olla selkeät siitäkin huolimatta vaikka ne olisi räätälöity juuri sinun yrityksellesi. Nettisivut ovat asiakastasi varten – ei sinua.
Responsiiviset sivut tarkoittavat sitä, että nettisivut skaalautuvat automaattisesti käytetyn laitteen näytön mukaan (puhelin, tabletti, tietokone). Sinulle tehdään periaatteessa yhdet nettisivut, jotka toimivat kaikilla laitteilla. Mobiililaitteissa tekstit ja kuvat ovat pienempiä kuin pöytätietokoneilla. Responsiiviset nettisivut saattavat nostaa hieman hintaa, mutta responsiivisuus kannattaa. Nykyään kuitenkin niin moni ihminen etsii palveluita mobiililaitteilla ja ne yleistyvät koko ajan vain enemmän ja enemmän.
Hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi on niin sanotusti ilmaista mainontaa eli se on halvin tapa saada kävijöitä omille sivuillesi ja hakukoneoptimoinnin avulla voit päästä hakukoneiden hakutulosten kärkeen. Hakukoneoptimointi tarkoittaa sitä, että sivusto tulee näkymään hakutuloksissa korkealla valituilla hakusanoilla, eli avainsanoilla.
Hakukoneoptimointiin vaikuttavat monet asiat, mutta esimerkiksi on hyvä aloittaa siitä, että sinulla on tarpeeksi asiaankuuluvaa sisältöä nettisivuillasi. Nettisivujesi latausnopeus tulee olla mahdollisimman nopea ja nettisivujen on hyvä olla responsiiviset. Sinun on osattava käyttää tekstissäsi avainsanoja millä toivot löytyväsi hakukonetuloksissa.
Kun olet tilaamassa nettisivuja on hyvä keskustella niiden tekijän kanssa hakukoneoptimoinnista ja minkä hintaista se tulisi olemaan. Yleensä henkilöt, jotka tekevät työkseen nettisivuja osaavat perusasiat hakukoneoptimoinnista, mutta se on hyvä ottaa alkuvaiheessa heti puheeksi.
Domain
Verkkotunnuksella tarkoitetaan internetosoitetta, mitä käytetään esimerkiksi nettisivujen tai sähköpostilaatikoiden osoitteena. Esimerkiksi .fi-verkkotunnus mielletään luotettavana suomalaisena valintana. Tunnuksen pystyy hankkimaan verkkotunnusvälittäjältä tai nettisivujen tekijä voi sen sinulle myös hankkia. Viestintävirasto veloittaa .fi-tunnuksen rekisteröinnistä 9€ / vuosi.
Muita päätteitä on myös esimerkiksi .com, .net, .info, .org. Nämä ovat kansainvälisiä domaineja, mitä voit rekisteröidä vapaasti.
Muut ominaisuudet ja lisäpalvelut
Usein nettisivuille halutaan lisäominaisuuksia esimerkiksi sosiaalisen median integraatioita, kuvagallerioita, yhteydenottolomakkeita tai blogeja. Niistä on hyvä keskustella nettisivujen tekijän kanssa ja kysyä mahdollisista lisäkustannuksista. Lisäpalvelut voidaan lisätä sivuille myöhemmin sivujen julkaisun jälkeen, mutta se saattaa tulla siinä vaiheessa hieman kalliimmaksi kuin jos sen olisi teettänyt samalla kun nettisivuja alettiin rakentamaan.
Useissa tapauksissa lisäpalvelut ja ominaisuudet saattavat tuoda merkittävää arvoa ja uskottavuutta yrityksellesi. On hyvä idea miettiä, miten kilpailijasi nettisivut on rakennettu. Onko heillä esimerkiksi blogeja tai kuvagallerioita tuotteistaan? Näin pystyt hieman arvioimaan sitä, millä mahdollisilla tavoilla pystyisit yltämään kilpailijasi tasolle tai jopa ohittamaan heidät.
Nettisivujen markkinointi
Kun nettisivut ovat valmiit, työ ei ole vielä siinä vaiheessa ohi. Pelkät nettisivut eivät aja liikennettä sivustollesi vaan tässä vaiheessa sinun on aika alkaa suunnitella miten kävijät löytävät sivuillesi. Jos sinulla ei ole alkuvaiheessa vielä markkinointistrategiaa niin nyt on sen aika.
Nettisivuja on hyvä mainostaa etukäteen niin sanotulla “tulossa pian” -sivustolla. On myös hyvä tehdä etukäteen sosiaaliseen mediaan yrityksen tilit (facebook, twitter, linkedin, instagram), riippuen mitä kanavia haluat käyttää nettisivujen mainostamiseen.
Kun nettisivut ovat julkaistu, kannattaa siitä laittaa postaukset sosiaalisen median kanaviin. Tunnusten luomiset, postauksien kirjottamiset eivät maksa yrityksellesi mitään ja niiden avulla voit saada yrityksellesi tunnettavuutta. Esimerkiksi Facebookissa, pyydä sinun ystäväsi tykkäämään yrityksesi sivusta ja jakamaan sitä eteenpäin – näin pystyt saavuttamaan heti alkumetreillä potentiaalisia asiakkaita.
Voit myös mainostaa yritystäsi esimerkiksi Googlen hakutuloksissa Adwordsin avulla. Adwordsissa voit itse määrittää esimerkiksi klikkauskohtaisen hinnan, mitä olet valmis maksamaan yhdestä mainoksesi klikkauksesta. Mainostaminen Facebookissa, LinkedInissä, Twitterissä ja muissa sosiaalisen median palveluissa voi olla hyvä idea, riippuen missä kanavissa juuri sinun yrityksesi asiakkaat viettävät aikaa.
Nettisivujen tekijä
Kun kirjoitat Googlen hakukenttään esimerkiksi nettisivut yritykselle, tulet löytämään, satoja ellet jopa tuhansia potentiaalisia yrityksiä, mitkä tuottavat nettisivuja. Nettisivuja tuottavien yritysten koot vaihtelevat yhden hengen toiminimistä isoihin, monen sadan hengen ohjelmistoyrityksiin. Koska tekijöitä on paljon, tulet varmasti löytämään sen yrityksen kenen kanssa haluat tehdä yhteistyötä ja luoda juuri sinun näköiset nettisivut.
Kun etsit yritystä, joka olisi valmis tekemään sinulle nettisivut on tärkeää, että sinulla on jo heti alkumetreillä hyvä fiilis kyseisestä yrityksestä. Se että sinusta tuntuu, että sinua kuunnellaan ja sinulle vastataan ammattitaitoisesti. Hyvä vuorovaikutus nettisivujen tekijän kanssa on tärkeää, sillä sen avulla pystyt saamaan nettisivuista juuri sinun näköiset ja sinulle jäisi hyvä mieli kyseisestä yrityksestä joka on tuottanut sivusi – jälkeenpäin kaikkien päivitysten tekemiset ja muutoksetkin on mukavampi tehdä hyvän yhteisymmärryksen ansiosta.
Vältä yleisimmät virheet
Jokaisella nettisivulla tulisi olla selkeä tavoite. Se voi esimerkiksi olla yhteydenottojen hankkiminen, informaation jakaminen tai vaikka tuotteiden myynti. Voit tehdä nettisivut itse tai hankkia sen nettisivuja tekevältä yritykseltä.
Nettisivut tulee tehdä asiakasta varten ei sinua
Monesti näkee nettisivuja missä puhutaan ammattikieltä, termistöä jota asiakas ei välttämättä ymmärrä, eikä hänen tarvitsekaan ymmärtää. Jos haluat käyttää ammattikieltä nettisivuilla niin varmista, että olet kirjoittanut myös sen mitä kyseinen termi tarkoittaa niin selkeästi että asiakkaasi voi ymmärtää sen tuntematta alaasi sen paremmin.
On varmistettava, että nettisivuilla on tarpeeksi tietoa. Tietojen tulee liittyä palveluusi ja se on sijoittettava oikein sivuille. Vaikka sivuilla onkin hyvä olla palvelun teknisistä ominaisuuksista tietoa varmista silti, että tarjoat samalla asiakkaalle ratkaisun hänen ongelmaansa.
Mieti asia siten, että myyt esimerkiksi auton renkaita. Sinulle tulee asiakas joka on juuri ostanut uuden auton ja haluaa ostaa talvirenkaat siihen. Nettisivuillasi olisi hyvä olla esimerkiksi tuotetiedot auton renkaista, mutta sen lisäksi pystyisit luettelemaan automerkit joihin renkaat sopivat. Näin ollen helpotat autonrenkaiden ostajaa ja hänen on helpompi tilata renkaat sinulta kun hän tietää niiden sopivan autoonsa.
Onko sinulla liikaa visuaalisia ominaisuuksia
Jos nettisivusi on tungettu täyteen visuaalisia ominaisuuksia tulee sivuista sekavat ja hankala käyttää. Vaikka olisikin hauskaa laittaa paljon näyttäviä efektejä sivuilla, harkitse sitä tarkkaan. Sivuston tulee olla selkeä ja helposti luettavissa.
Fontin valitseminen on tärkeää. Asiakkaasi arvostaa enemmän selkää ja helposti luettavaa fonttia kuin hienoilla kiemuroilla olevaa fonttia mikä saattaisi näyttää hienolta, mutta on hankala lukea.
Nettisivuille kannattaa valita yhtenäinen väriteema, mitä käyttää koko sivuston teksteihin. Muutaman värin käyttö on hyvä idea, mutta jos värejä alkaa olemaan paljon niin saattaa sivuston kokonaisuus olla sekava ja asiakkaan mielestä epämiellyttävää lukea ja etsiä tietoa.
Sivujen tekstien ja kuvien jaottelu
Nettisivujen teksti tulee olla helposti luettavissa. Esimerkiksi sivun reunoille kannattaa jättää tilaa sillä se helpottaa tekstin lukemista.
Vaikka sinulla olisikin paljon tekstiä, ei sitä tule laittaa yhteen pötköön, sillä pitkää tekstiä lukiessa usein mieli herpaantuu ja ajatus katkeaa. Onkin hyvä käyttää paljon väliotsikoita ja jaotella teksti siten, että se on ilmavaa ja helposti silmäiltävää. On hyvä käyttää lyhyitä kappaleita ja listoja.
Liian vaaleaa tekstiä on hankala lukea, mutta siltikään ei kannata käyttää täysin mustaa fonttia. Kannattaa myös miettiä, mihin kohtaan kuvat sijoitetaan. Jakavatko kuvat tilan, vai onko esimerkiksi teksti kuvan päällä.
Käyttämäsi kuvat eivät liity asiaan tai ovat huonolaatuisia
Nettisivut ovat usein ensimmäinen asiakkaan kosketus yritykseesi, siksi on kiinnitettävä huomiota tekstien lisäksi kuviin. Internetistä löydät monia tuhansia sivuja joissa on käytetty kuvia mitkä ovat todella tummia, tärähtäneitä ja niin sanottua pikselimössöä – tällainen kuva ei anna ammattimaista kuvaa sinusta tai yrityksestäsi.
Laadukas kuva on tärkeä osa nettisivujasi. Sen lisäksi, että kuvan tulee olla tarkka, sen on myös liityttävä palveluusi. Jos myyt auton renkaita, ei kannata laittaa viereen kuvaa vaikka tietokoneesta, sillä se ei liity renkaisiin. Nykypäivänä ammattikuvaajan palkkaaminen ei ole mahdottoman kallista ja heidän palveluita on myös hyvä käyttää jos siihen on vain mahdollisuus.
Nettisivuilla kannattaa olla kuvia tuotteista/ palveluista mitä myyt ja usein myös asiakkaita kiinnostaa henkilökunta yrityksen takana. Joten suositeltavaa olisi edes laittaa nimen viereen kuva henkilöstä – se luo ammattimaisen kuvan ja ostajan on helpompi samaistua ja heille tulee varmempi olo siitä, että olette oikeasti olemassa ettekä mikään huijaussivusto.
Sinulla ei ole yhteystietoja
Yhteystietojen on löydyttävä nettisivuilta nopeasti ja helposti. Sinulle on ehkä itsestään selvyys, että yhteystiedot löytyvät tietystä paikasta, mutta välttämättä asiakkaallesi ei ole. Yhteystiedot on sijoitettava helposti löydettäväksi, enintään yhden klikkauksen päähän ellei jopa jokaisen sivun alalaidassa (footerissa), muuten asiakkaat saattavat nopeasti vaihtaa kilpailijan sivuilla.
Jos sinulla ei ole yhteystietoja nettisivuillasi niin nyt on jo aika laittaa ne sinne! Sinun ei välttämättä ole pakko laittaa puhelinnumeroa tai osoitetta (tottakai tämä on parempi jos ne ovat siellä näkyvillä), mutta edes sähköpostiosoite minne asiakkaat voivat lähettää sinulle sähköpostia kysyäkseen tuotteista tai jos heillä on jokin ongelma.
Puhelinnumeron, sähköpostin sekä osoitteen lisäksi on hyvä mainita esimerkiksi y-tunnus, sekä kaikki muut tärkeät tiedot. Nämä antavat asiakkaalle mahdollisuuden ottaa sinuun yhteyttä helposti, sekä se antaa luotettavan kuvan sinun yrityksestäsi.
Sivusto ei ole responsiivinen tai ei toimi
Nykypäivänä ihmiset etsivät paljon enemmän tietoa älypuhelimillaan kuin ennen. Jos nettisivustosi ei skaalaudu älypuhelimen näytön mukaan, potentiaaliset asiakkaat saavat huonon kokemuksen sivustosta ja päätyvät hyvin nopeasti muiden kilpailijoiden sivustoille.
Jos sivusto ei toimi kunnolla, kuvat puuttuvat, sivu ei lataudu nopeasti, responsiivisuus puuttuu niin asiakkaat kaikkoavat nopeasti. Kun nettisivut ovat valmiit ja julkaistu, on hyvä käydä heti katsomassa miltä sivut näyttävät tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Näin pystyt tarkistamaan sen miten sivusto toimii kullakin laitteella.
Hakukoneoptimointiin ei ole kiinnitetty huomiota
Vaikka sivusto olisi kuinka hieno ja moderni siitä ei ole hyötyä, jos sivustoa ei ole tehty hakukoneystävälliseksi. Jos sivustosi ei ole hakukoneoptimoitu, niin saatat löytyä ainoastaan hakutuloksissa, kun yrityksesi nimi laitetaan hakukenttään.
Hakukoneoptimoinnilla nettisivusi voi päästä kärkisijoille hakutuloksissa. Sen lisäksi, että sivustosi löydettäisiin, se on samalla ilmaista mainontaa. Joten hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa jo heti alkumetreillä kun nettisivuston tekstejä aletaan suunnittelemaan ja kirjoittamaan.
Toiminta-kehotukset
Mikäli haluat asiakkaiden ottavan sinuun yhteyttä, kehota siihen. Mikäli haluat asiakkaiden ostavan tuotteesi, kehota siihen. Mikäli haluat asiakkaiden liittyvän postituslistalle, kehota siihen! Kehotuksiin pystyt käyttämään niin kutsuttuja “call-to-action”-painikkeita. Niitä painettaessa asiakas ohjautuu haluamallesi sivulle minkä olet niihin määrittänyt. Esimerkiksi jos sinulla on call-to-action-painike “ota yhteyttä”, voi painike ohjata asiakkaan suoraan yhteystiedot sivulle ilman, että asiakkaan täytyisi itse lähteä etsimään yhteystiedot-sivua.